Dagelijkse verzorging van een paard

Dagelijkse verzorging van een paard

Hoe een paard verzorgen?

Hiervoor hebben voor jou enkele richtlijnen op een rijtje gezet. Een goed verzorgd paard is gezond. Het vergt dagelijks veel tijd en inzet om je paard optimaal te verzorgen.

De verzorging van een paard houd een aantal handelingen in die nauwgezet dienen uitgevoerd te worden.

De voeding

Voor een paard is een goede voeding heel belangrijk. Een paard eet normaal constant. Met zijn kleine maag kan je beter verschillende malen een kleine maaltijd geven om problemen te vermijden. Het voedsel kan je onderverdelen in: ruwvoer, krachtvoer en water

Tand verzorging

Slechte tanden of ontstekingen zorgen ervoor dat het paard meer kolieken krijgt. Morst een paard eten, eet het meer hooi dan krachtvoer en ruikt de adem slecht, dan heeft je paard tandverzorging nodig.

Hoef verzorging

Met een hoevenkam verwijder je mest en modder. Dit gebeurt steeds van de hiel naar de teen. De hoefwand wordt met een harde borstel ontdaan van modder. Af en toe wordt er hoefteer, hoefolie of hoefvet op aangebracht. Regelmatig komt de hoefsmid langs om de hoeven op vorm te houden.

Beweging

Een paard heeft veel beweging nodig. In de natuur legt een paard gemiddeld 30 km per dag af. Je moet ervoor zorgen dat het paard regelmatig op de weide kan. Intensieve bewegingen laten doen tijdens de training zijn levensnoodzakelijk. De conditie van het paard wordt geleidelijk opgebouwd en zonder training krijg je geen goede prestaties. De hoeveelheid voer wordt ook aangepast aan de hoeveelheid beweging. Natuurlijk hangt de hoeveelheid voeding van het paardenras af. Een trekpaard krijgt niet dezelfde voeding dan een springpaard.

Poetsen, borstelen en kammen

Bij de dagelijkse verzorging hoort een goede poetsbeurt om het dier gezond te houden. Het gaat er niet alleen om je paard proper te maken maar ook om het contact met de verzorger te verbeteren. Anderzijds verbeter je de bloedsomloop en masseer je de spieren. Met een roskam maak je ronddraaiende bewegingen van de hals naar de staart toe. Voldoende drukken is nodig om het masserend effect te verkrijgen. Hierna doen we het nog eens over met een plastieken roskam met fijne tandjes om het fijne vuil te verwijderen. Met een harde borstel wrijven we nog eens over het paard tegen de haargroei in. Deze borstel gebruiken we ook voor de benen. Het hoofd doen we met een zachte borstel, terwijl we ogen en neus afsponzen. De manen en staart ontdoen we van stro en kammen deze met een manen kam. Als laatste gebruiken we een glansborstel.

Controle van de stal

In de paardenstal is een ruif, voederbak en drinkbak aangepast voor paarden aanwezig. Een liksteen zorgt voor een toevoer van zout. De ruif moet dagelijks voorzien worden van vers hooi. De voederbak dient proper te zijn en overgebleven voedsel resten moeten verwijdert worden. Voedsel dat blijft liggen is meestal niet goed meer. Ook de drinkbak moet elke dag gecontroleerd en gereinigd worden.

Uitmesten van de stal

Eerst breng je de paarden naar buiten. Met een mestvork of schep verwijder je de mest ballen. Dan verwijder je het schone stro en legt het aan de kant. Alle vieze plekken en nat stro dienen opgeschept en weggebracht te worden. Het schone stro mag je daarna terugleggen en aanvullen met vers stro. Nadien moet je het stof laten zakken alvorens het paard weer in de stal te zetten. Wekelijks of maandelijks word de gehele stal leeggehaald en ververst. Deze werkwijze noemen we het oppot systeem.

verzorging van een paard