Hoe een paard veilig vervoeren

paardentrailer

Hoe kan je best een paard veilig vervoeren?

Het transport van paarden is een specialistisch vak waar de omgang met paarden, de verzorging onderweg, de inrichting van de paardenvrachtwagen en het juiste rijgedrag van de chauffeur van cruciaal belang zijn. Juist door geen concessies te doen aan het dierenwelzijn, kan men tot optimale prestaties komen. Als het paspoort niet aanwezig is, dan is de eventuele bekeuring voor risico van de opdrachtgever.

Hoe een paard veilig vervoeren

Paarden vervoeren is op risico van de eigenaar! Tegenwoordig is het vervoer van paarden en pony’s een dagelijkse gebeurtenis en worden er grote afstanden afgelegd voor ruiterevenementen. Hiervoor kan een speciale paarden trailer gebruikt worden die achter een gezinswagen gehangen wordt of een comfortabele vrachtwagen. Een paardentrailer is bijvoorbeeld heel geschikt voor kleine stallen en mensen die maar één of twee paarden hebben. Een grote rij of springstal heeft daarentegen een paardenvrachtwagen nodig waar vier of zelfs zes paarden in kunnen.

paardentrailer binnenSommige paarden zijn gemakkelijk te vervoeren in een paardenvrachtwagen, maar niet in een paardentrailer, waar ze soms zelfs in vallen. Het kan helpen om de scheidingswand in de trailer weg te halen, zodat het gemakkelijker zijn evenwicht kan bewaren en dus meer op zijn gemak reist. Het kan ook geen kwaad om er altijd een bed in mee te nemen, zelfs als het vervoer middel een rubberen vloer heeft. Zo voorkom u niet alleen dat het paard uitglijdt, maar is de vloer ook gemakkelijker schoon te maken.

De paarden kunnen ook plassen als ze willen wat de meeste paarden niet doen op een kale vloer. Pas je rijstijl aan en doe het tijdens de reis altijd rustig en gelijkmatig zodat de paarden zich aan kunnen passen aan de paardentrailer. Als ze eenmaal gewend zijn aan hun omgeving, dan kunt u wat sneller rijden. Voordat u vertrekt moet u altijd de olie, het waterpeil en de bandendruk controleren en zorgen dat er voldoende brandstof is om uw bestemming te bereiken.

Neem ook altijd een volledige verbandkist en extra halster en koord mee. Tijdens lange reizen kunt u beter elke twee uur stoppen en even controleren of alles in orde is. Dat is natuurlijk veel gemakkelijker in paardenvrachtwagens die een gang hebben die speciaal voorzien is om de paarden of pony’s te inspecteren.