Paardrijden op de manege of paardenrijschool

Paardrijden op de manege of paardenrijschool

Leren paardrijden doe je vaak op de manege of paardenrijschool. Je rijdt daar tegelijk met een groepje ruiters op ongeveer hetzelfde niveau. Je hebt verschillende soorten maneges. De meeste maneges zijn heel gezellig. Op mijn vroegere manege waren de spullen oud, maar het was er gezellig en er werd goed voor de paarden gezorgd. Let daar op als je een manege kiest. Het geeft niet als de manege paarden ouder zijn, als ze maar gezond zijn, schone stallen hebben en lekker naar buiten kunnen. Zien de manege paarden er tevreden en gezond uit?

Paard rijden bij de manege

Ook is het slim om eens een keertje les in een paardenrijschool te gaan bekijken. De kinderen krijgen vaak heel speels les. Ze rijden figuren en ze doen vaak spelletjes. Tikkertje is bijvoorbeeld heel leuk om op de piste te doen met je paard. Voor de aller kleinsten zijn er ook pony’s of kleine paardjes (link naar paardenrassen.net) beschikbaar. Maar ook volwassenen krijgen les op de paardenrijschool. Let goed op de sfeer in de manege. Hoe gaan ze met de paarden om in de manege les? En hoe wordt de les gegeven? Krijgt iedereen in de groep ongeveer evenveel aandacht?

Manege en verschillende ruiters

Sommige mensen denken dat paarden op een paardenrijschool vaak eigenwijs zijn. Ergens klopt dit wel een beetje. Dat komt niet doordat manege paarden uit zichzelf eigenwijs zijn, maar ze hebben veel verschillende ruiters. Iedere ruiter ‘praat’ net een beetje anders tegen zijn manege paard, iedere ruiter geeft de hulpen op zijn eigen manier. Hierdoor missen manege paarden vaak de verfijning die eigen paarden wel hebben. Maar laat je nooit wijsmaken dat een manege paard geen goed paard is. Manege paarden zijn vaak de beste paarden, die er in de omgeving te vinden zijn.

Manege paarden

Paardrijden in de manege is heel gezellig. Mensen die van paarden houden, hebben al snel een band. Soms wordt er op de manege een gezellige avond georganiseerd en de meeste paardenrijscholen organiseren ook wedstrijdjes. Dan kun je op je manege paard proef rijden, net als bij een echte wedstrijd. Dit is heel leuk en leerzaam. Dus als je al goed genoeg kunt rijden om daaraan mee te doen, is dat zeker een aanrader. De wedstrijdjes zijn afgestemd op ieder niveau. Zo zijn er proefjes waarbij je niet hoeft te galopperen. Dat is voor een beginnende ruiter heel fijn. Hoe meer proefjes je goed afgelegd hebt, hoe hoger je niveau is. Als je dan een keer op een andere manege rijdt, kun je snel uitleggen hoe goed je rijden kunt.