Leren paardrijden is leuk, hoe begin je eraan ?

Leren paard rijden

Paardrijden is leuk! Stel je voor, een paard is wel 10 keer zo groot en sterk als jij. Durf je daar op te rijden? Gelukkig zijn de meeste paarden heerlijke dieren. Ze werken graag met je mee en als jij netjes kunt paardrijden, zullen een heleboel paarden blij met je zijn. Netjes paardrijden moet je wel leren. Je geeft bepaalde signalen, hulpen noemen ze dat in paardentermen. Als je begint met paard rijden, zul je vaak denken dat je paard eigenwijs is, of dat hij niet wil. Maar daar vergis je je in. Als je begint met paardrijden, geef je onbewust hulpen aan je paard. Je zit een beetje raar, of je been wiebelt de andere kant op. Hier reageert een paard op. Soms reageert een paard zelfs al op je ademhaling!

Leren paard rijden

Paardrijden moet je dus leren. Hiervoor ga je op les. Voor je eerste les heb je een cap nodig. Vaak kun je die wel lenen. Verder heb je schoenen of laarzen nodig met een klein hakje, zodat je voeten niet door de beugels kunnen glijden. Als je net begint met paardrijden, zul je merken dat je voeten alle kanten op gaan. Als ze door de beugels glijden is dat niet comfortabel en dat kan zelfs gevaarlijk zijn als je van je paard af zou vallen.

Beginnen met paard rijden

Als je begint met paardrijden zul je vast mensen spreken die niet paard durven te rijden. Paardrijden is niet echt gevaarlijk, maar je moet wel weten waar je mee bezig bent. Als je te lomp bent tegen een paard, kan hij rare sprongen maken. Als je verkeerde hulpen geeft, kan een paard de verkeerde kant op lopen. Pas als je vaker paard hebt gereden, zul je zien dat je een paard steeds beter in kan schatten. Zo zul je van te voren weten wanneer je paard besluit om iets heel anders te doen dan jij in gedachten had. Dan leer je ook om net iets eerder te reageren, zodat je paard toch lekker met zijn aandacht bij jou blijft.

Leren paardrijden is leuk