Soorten zadels voor paarden

zadel

Er zijn verschillende soorten zadels voor paarden, maar in de rijsport zijn deze drie hoofd soorten paardenzadels te vinden: Dressuur zadels, Spring zadels en veelzijdigheid zadels. Veel hangt af wat je ermee wil doen.

Deze zadels verschillen allemaal in de vorm van de zadelboom, die het geraamte vormt van het zadel. De zadelboom wordt gemaakt van hout of kunststof en bekleed met gevuld leer. Het dressuurzadel heeft geen gevulde kniewrongen en lange, rechte of zeer licht gewelfde zweetbladen, omdat een verplaatsing van het gewicht naar voren niet zo belangrijk is vanwege de gestrekte zit. Omdat de ruiter bij het springen zijn gewicht ver naar voren verplaatst en de beugels kort vastgespt, heeft het springzadel ver naar voren getrokken zweetbladen. Bovendien lopen de kniewrongen verder door naar voren en zijn ze sterk opgevuld.

Het veelzijdigheids-zadel:

Dit zadel zit van vorm tussen een dressuur- en een springzadel. Het heeft een licht naar voren gebogen zweetblad en licht gevulde wronqen. Het zit ook met iets langere stijgbeugels goed.

De singel moet zo lang zijn dat hij makkelijk kan worden aangetrokken. Verder mogen de gespen van de paarden zadels niet direct onder de knie van de ruiter zitten. Ook moet de singel zo breed zijn dat hij niet in de huid snijdt. De zadeldonderlegger beschermt het zadelleer tegen zweet. Hij moet zijn aangepast aan de vorm van het zadel.

Is het je eerste zadel voor je paard ? Een goede raad, koop niet het eerste en het beste zadel, maar bespreek dit even met de rijinstructeur. Lees hier hoe je best een zadel kan onderhouden.

 

Soorten zadels