Paardrijden op de openbare weg

paard rijden op de openbare weg

Waar mag je paardrijden op de openbare weg ?

Beginnende ruiters stellen zich soms de vraag welke wegcode ze moeten volgen als ze zich met hun paard op de openbare weg begeven. Om te beginnen moet een ruiter op de openbare weg minstens 14 jaar oud zijn om op de openbare weg te mogen rijden.

De minimumleeftijd van 12 jaar is enkel toegelaten met begeleiding door een ruiter die minstens 21 jaar oud is. Bestuurders van gespannen moeten minstens 16 jaar oud zijn.

Een ruiter wordt aanzien als een bestuurder, ook als hij naast het paard loopt blijft hij een bestuurder !!!  Volgens het verkeersreglement moet een bestuurder in staat zijn om alle bewegingen uit te voeren. Let op als je pas hebt leren paard rijden. De ruiter moet het paard altijd onder controle hebben, zelfs als het wordt opgeschrikt.

Een ruiter moeten zo dicht mogelijk aan de rechterkant van de rijbaan blijven. Fietspaden, verhoogde bermen en trottoirs zijn verboden voor een ruiter. Je mag wel fietspaden, verhoogde bermen en trottoirs kruisen om op of van een privé eigendom te komen. Verander je van rijrichting, dan moet je dit ook aangeven met een armbeweging. Dit doe je ook tijdens het fietsen.

In de bebouwde kom is het verboden om een ingespannen of bereden paard te laten galopperen. Buiten een bebouwde kom mag je ook de gelijkgrondse berm volgen die rechts in de rijrichting ligt, Dit mag enkel en alleen als het paard niet is ingespannen.

De ruiter is verplicht om verlichting te voorzien. Deze moet je gebruiken van zodra het begint te schemeren. Je moet voldoende signalisatie voorzien. Deze kan je best voor het vertrek even testen of alles nog naar behoren werkt. Eventueel neem je reserve batterijtjes mee. Het paard of het gespan moet een duidelijk wit licht vooraan dragen en een rood licht achteraan. Bij het paard moeten die lichten aan de linkerzijde bevestigd zijn (bijvoorbeeld aan de arm of het been van de ruiter). Opvallen in het verkeer is erg belangrijk, zorg naast verlichting ook voor voldoende reflecterend materiaal. Ook voor paarden bestaat reflecterend materiaal.

Als je samen met je paard gebruik maakt van de openbare weg, wees er zeker van dat dit geen gevaar inhoudt voor jou, je paard en andere weggebruikers.

Waar zijn ruiters verboden:
Op private wegen voorzien van een bordje ‘privaat’.
In een bos moeten de boswegen gerespecteerd worden en dus ook gebruikt door de ruiter.
Plaatsen waar ruiters niet toegelaten zijn en aangegeven door een bord C15.
Weiden en velden zijn ook verboden terrein indien deze bezaaid zijn.

Opgelet, sommige van deze verkeersreglementen kunnen steeds wijzigen naar gelang de streek, het land en nieuwe aanpassingen aan het verkeersreglement. Een goede raad.., ga je voor de eerste keer met je paard op de openbare weg, raadpleeg de nieuwe verkeersreglementen op het Portaal van de Belgische Overheid onder – Mobiliteit en wegcode