Een paard kopen, waar moet je op letten

paard kopen

Je hebt leren paard rijden en het moment is aangebroken om een eigen paard te kopen. Het lijkt een droom die uitkomt, als je eindelijk je eigen paard kunt kopen! Toch zijn er veel zaken waarop je moet letten als je wil een paard kopen. Heb je er als klein kind al van gedroomd? En eindelijk heb je alles in orde, je hebt een leuke stalling gevonden, je hebt het geld voorzien voor noodzakelijke paardenbenodigdheden zoals een halster, een prachtig zadel enz.. en in het bijzonder…. je hebt ook de tijd om je paard te onderhouden? Nou, dan ben je een heel eind, binnenkort kun jij genieten van je eigen paard. Maar let op, laat je niet gelijk het eerste, het beste paard aanpraten. Als je een paard gaat kopen, doe dat met je gevoel EN je verstand, anders koop je misschien wel een nachtmerrie.

Voorbereidingen paard kopen

Voordat je een paard gaat kopen, is het belangrijk dat je op een rijtje zet wat voor een paard je wilt kopen.  Wat wil je met je paard gaan doen? Houd je van dressuur rijden? Maak je graag een sprongetje? Wil je er paardenwedstrijden gaan doen, wil je mennen, of wil je juist lekker uren tutten en buitenritten met je paard maken? Geld mag pas op de tweede plaats komen bij je keuze. Dat klinkt een beetje raar misschien, maar zou jij gelukkig zijn met een ouder buitenrittenpaardje, als je eigenlijk fanatiek dressuur wilt rijden? En zou het paard dat je wilt kopen gelukkig zijn met jouw wensen? Sommige paarden houden helemaal niet van dressuur, of willen echt niet springen. Houd daar rekening mee als je een paard gaat kopen.

Paard kiezen

Heb je een leuk paard gevonden? Dan is het belangrijk om vaker te gaan kijken, voordat je besluit het paard te kopen. Vaak gedraagt een paard zich anders bij een vreemde dan bij zijn eigenaar. Kijk dus ook goed hoe het paard op zijn eigenaar reageert. En hoe de eigenaar op het paard reageert. Ook is het belangrijk dat je een gezond paard koopt. Als je paard een kwaal krijgt, kan dat veel geld kosten. Laat het paard dat je wilt kopen dus altijd eerst keuren. Bij de goedkopere paardjes is het verstandig om een kenner mee te nemen, die voor je kijkt of het paard gezond lijkt.

Paard kopen neem de tijd

Soms loop je heel snel tegen je droompaard aan, maar soms is het een hele zoektocht om een leuk paard te kopen. Neem dus de tijd en ga voor een paard waar het mee klikt en waarmee je ook kunt doen wat je wilt gaan doen.