Interesse in paarden of ben je dol op paarden

Interesse in paarden? Vraag je een paardenliefhebber wat er leuk is aan paarden, dan krijg je een hele stortvloed aan uitleg over je heen. En ieder verhaal is net een beetje anders. Sommigen zijn dol op lekker met paarden tutten, bij ze zijn, poetsen, vlechtjes maken, wandelen. Anderen kunnen heel fanatiek over hun sport vertellen, mensport, dressuur, springen, trec, voltige, endurance. Weer anderen gebruiken hun paarden voor coaching, of voor spiegeling. Voor anderen is het een uitlaatklep, heerlijk om door het bos te rijden na een drukke werkdag. Maar voor iedere paardenliefhebber geldt hetzelfde: hun paard is hun beste vriend.

Het paard

Er is over deze dieren zoveel te vertellen. Iedereen die dol is op paarden kan er met passie uren over praten. En dat is niet zomaar. Paarden zijn hele bijzondere dieren, waar je een hele bijzondere band mee kunt krijgen. Sommige paarden laten zich op een vingerwijzing sturen, sommige lopen als zelfs een hondje achter je aan. Er zijn zelfs mensen die beweren dat hun paard hun gedachten kan lezen! Paarden zijn altijd groter en sterker dan jij bent (zelfs Shetlanders zijn groter en sterker!), en toch kiezen ze ervoor om jouw wens uit te voeren. Meestal dan, want je hebt ook ondeugende paarden, grote grapjassen die altijd op zoek zijn naar spelletjes. Je hebt paarden die graag in dingen bijten, of graag rare sprongen maken. Je hebt slome paarden, die het liefst een beetje rondsukkelen of gras blijven eten. En juist dankzij die verschillen in karakter, hun eigen wil, en eigenaardigheden, zijn al die paarden geweldig.

Een paard is een edel dier

Van zo’n paardenliefhebber heb je vast wel eens te horen gekregen dat een paard geen kop heeft, maar een hoofd, geen poten, maar benen. Het klinkt raar, maar een paard is een edel dier. Paarden krijgen meestal ook mooie paardennamen die passen bij hun karakter of uitstraling. We hebben als mensheid namelijk heel veel aan paarden te danken. Doordat we paarden konden temmen en konden berijden, konden we afstanden afleggen en communiceren met elkaar en van elkaar leren. Doordat we een paard voor de wagen konden zetten, konden we spullen vervoeren en handel drijven. Zonder paarden hadden we geen auto gehad, geen schepen en ook een heleboel huizen zouden nooit gebouwd zijn, als de paarden ons niet hadden geholpen met het vervoer van de materialen. Kun je je zoiets voorstellen? Misschien dat je zelf niets met paarden hebt, maar toch zijn het hele bijzondere dieren, die we best een beetje dankbaar mogen zijn.

dol op een paard