Wat zijn de kosten van een eigen paard

maandelijkse kosten van een eigen paard

Wat zijn de kosten van een eigen paard en wat komt er allemaal bij kijken?

Maandelijkse kosten

De maandelijkse kosten van een eigen paard zijn afhankelijk van je woonplaats en je eigen inzet. Wat kan je zelf en wat laat je door anderen doen. De kostprijs van een eigen paard hangt ook af of je in de stad of op het platteland woont, en de hoeveel werk die je er zelf in stopt. Wie zijn eigen paard slechts een tot twee keer per week berijdt en het werk aan anderen overlaat, is natuurlijk duurder uit.

Een eigen paard kost 100 tot 150 euro per maand als je een eigen stal hebt en als het paard altijd buiten staat. De pensionprijs in een manege is 100 tot 600 euro. Hier komen nog terugkerende kosten bij voor de hoefsmid, 10 tot 40 euro, voor de dierenarts, circa 300 euro per jaar (als zich geen ernstige aandoeningen voordoen), en voor de paardenverzekering (circa 120 euro per jaar). Als basisuitrusting heb je een zadel, hoofdstel, halster, paardendeken, beenkappen of bandages, schoonmaakattributen en een stalapotheek nodig. Deze kost 500 tot 1000 euro, afhankelijk van de kwaliteit en de uitvoering.

Verzekering Paard

Het is niet verplicht om een paardenverzekering voor je eigen paard af te sluiten. Paarden vallen in de meeste gevallen als huisdieren onder de particuliere WA-verzekering. Zo niet, dan kun je een paardenverzekering afsluiten om hoge kosten te voorkomen indien het paard bijvoorbeeld een verkeersongeval veroorzaakt. Een verzekering is zeker aan te raden als je op de openbare weg met je paard gaat rijden.

kosten van een eigen paard