Paardrijden in de winter: een aantal tips

Paardrijden in de winter

Paardrijden in de winter: een aantal tips

De herfst- en wintermaanden zijn aangebroken. Dit betekent dat de temperaturen dalen, er vaker regen valt en het eerder donker is buiten. Wanneer je een paard verzorgt of vaak paardrijdt, is het belangrijk om voorbereid te zijn op deze veranderingen in het weer. Daarom lichten we in dit artikel een aantal tips toe, zodat jullie tijdens deze koude maanden warm en veilig kunnen blijven. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder.

Draag thermokleding

Allereerst is het dragen van thermokleding van groot belang. Natuurlijk is het ook mogelijk om een extra dikke jas te dragen, maar dit komt de bewegingsvrijheid over het algemeen niet ten goede. Daarom is het raadzaam om thermokleding aan te schaffen zoals een shirt, legging en sokken die gedragen kunnen worden onder de paardrijkleding. Vaak houdt thermokleding het lichaam niet alleen warm, maar stoot het ook water af. Hierdoor is het ook fijn om thermokleding te dragen op regenachtige dagen. Kwalitatieve thermokleding voert bovendien transpiratievocht af en is zacht voor de huid. Ideaal om naar stal te dragen dus.

Zorg voor voldoende voer en beweging

Uiteraard is het cruciaal om tijdens de herfst en winter jouw paard extra goed te verzorgen. Gelukkig hebben paarden het over doorgaans niet zo snel koud. Toch moeten ook zij tijdens de koude maanden meer energie verbranden om zichzelf warm te kunnen houden. Om deze reden is het dan ook belangrijk om je paard genoeg voer te geven. Bovendien kunnen de spieren van een paard makkelijker stijf worden wanneer het koud is. Zorg er daarom voor dat jouw paard voldoende beweegt en gebruik eventueel een deken om ze warm te houden.

Wees zichtbaar op de weg

Wanneer de dagen weer korter worden, is de kans groot dat je weleens tijdens de schemer of zelfs het donker buiten rijdt. Ook kunnen weersomstandigheden zoals mist en sneeuw ervoor zorgen dat je minder goed zichtbaar bent. Wanneer dit het geval is, is het cruciaal om veilig de weg op te gaan. Naast het dragen van licht, is het daarom aan te raden om te investeren in kleding met reflecterende delen zoals een vestje. Daarnaast zijn er voor paarden ook speciale dekens met reflectiestrepen. Op deze manier vallen jouw paard en jij goed op en worden onveilige situaties vermeden.

Samenvattend, is het essentieel om je goed voor te bereiden op de koudere maanden. Draag goede thermokleding, bijvoorbeeld die van Welkoop, om jezelf warm te houden. Zorg er daarnaast voor dat jouw paard genoeg eet en beweegt. En wees bovendien goed zichtbaar wanneer jullie de weg op gaan. Ben jij al klaar voor de herfst en winter?

Paardrijden in de winter kan een prachtige ervaring zijn, maar het vereist wat extra planning en zorg om ervoor te zorgen dat zowel jij als je paard veilig en comfortabel blijven. Hier zijn enkele tips voor winterpaardrijden:

 1. Kleed je warm aan: Zorg ervoor dat je jezelf warm aankleedt met geschikte winterkleding, inclusief thermische onderkleding, warme jassen, handschoenen en een goede muts. Vergeet niet om jezelf te beschermen tegen koude wind en neerslag.
 2. Laagjes: Draag meerdere lagen kleding, zodat je je kunt aanpassen aan veranderende temperaturen. Dit stelt je in staat om kledingstukken toe te voegen of te verwijderen om comfortabel te blijven.
 3. Waterdichte kleding: Investeer in waterdichte kleding, zoals waterdichte laarzen en een regenjas, om droog te blijven tijdens regen of sneeuw.
 4. Bescherm je voeten: Koude voeten kunnen erg ongemakkelijk zijn. Draag warme, geïsoleerde sokken en overweeg thermische inlegzolen voor je rijlaarzen.
 5. Zorg voor je paard: Je paard heeft ook extra zorg nodig in de winter. Zorg ervoor dat het voldoende ruwvoer (hooi) krijgt om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. Controleer regelmatig of het voldoende drinkt, aangezien paarden vaak minder drinken in koud weer.
 6. Pas op voor gladheid: Winterse omstandigheden kunnen leiden tot gladde paden en wegen. Wees voorzichtig en vermijd gevaarlijke situaties. Zorg voor antisliphoefschoenen voor je paard als dat nodig is.
 7. Beperk de duur van je ritten: Het kan zijn dat je de duur van je ritten moet verkorten in vergelijking met de zomermaanden, omdat het lichaam van je paard meer energie verbrandt om warm te blijven.
 8. Opwarmen: Neem de tijd om je paard goed op te warmen voordat je begint met rijden. Dit kan blessures helpen voorkomen.
 9. Droog je paard goed af: Als je paard zweet tijdens het rijden, zorg er dan voor dat je het na de rit goed afdroogt om te voorkomen dat het afkoelt en verkouden wordt.
 10. Wees alert op onderkoeling: Leer de tekenen van onderkoeling bij paarden kennen, zoals rillen, lethargie en koude oren. Als je vermoedt dat je paard onderkoeld is, neem dan onmiddellijk maatregelen om het op te warmen.
 11. Onderhoud je uitrusting: Zorg ervoor dat je paardenuitrusting, zoals zadels en hoofdstellen, goed onderhouden en soepel blijft, zelfs in koud weer.
 12. Ga niet rijden bij extreme weersomstandigheden: Bij zeer slecht weer, zoals zware sneeuwval, ijzel of onweer, is het het beste om niet te gaan rijden. Veiligheid moet altijd voorop staan.

Onthoud dat winterpaardrijden uitdagend kan zijn, maar met de juiste voorbereiding en aandacht voor detail kunnen jij en je paard nog steeds genieten van ritten in de koude maanden. Wees altijd bereid om flexibel te zijn en de omstandigheden te beoordelen voordat je besluit om te gaan rijden.

Paardrijden in de winter