Hoefsmid

hoefsmid

Hoefsmid

Als je een paard hebt, heb je af en toe een hoefsmid nodig. De hoeven van je paard slijten als je over de harde weg loopt, en ze groeien aan als ze vooral op een zachte ondergrond lopen. Hoeven kunnen brokkelen of te kort worden, waardoor een paard gevoelig gaat lopen. Ook kunnen de hoeven van een paard scheef afslijten.

Meningen hoefsmid

Iedere hoefsmid heeft zijn eigen mening over de hoeven van een paard. Sommige hoefsmeden vinden dat een paard recht moet lopen en zullen de stand van de hoeven zoveel mogelijk corrigeren. Andere hoefsmeden vinden juist dat het paard dan niet goed getraind is en gegymnastiseerd moet worden om de stand van de hoeven te verbeteren. En weer andere hoefsmeden vinden dat een paard alleen op ijzers over de weg kunnen. En er zijn hoefsmeden die vinden dat het het beste is om geen ijzers te gebruiken.

Keuze hoefsmid

Wat voor hoefsmid je kiest is afhankelijk van waar jij in gelooft. Het is verstandig om je in te lezen in de werking van een hoef. Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat een hoef zonder ijzers beter functioneert. Dit komt doordat er een extra doorbloeding plaatsvindt op het moment dat de hoef de grond raakt. Door op een bepaalde manier te bekappen kunnen veel paarden toch zonder hoefijzers. Wel heeft een hoef training nodig. Het is belangrijk dat je de stukken over de weg langzaam opbouwt, zodat de hoef de tijd krijgt om hard te worden.

Paarden hoeven in de natuur

In de natuur slijten hoeven onregelmatig. Ook brokkelen er soms stukken paardenhoef af. Omdat wij de paarden extra belasten en ze wat extra comfort gunnen, willen we graag dat ze netjes op hun hoeven staan. Daarom is het extra belangrijk dat de hoefsmid de hoeven van jouw paard regelmatig controleert.

Bescherming hoeven paard

Als je voor hoefijzers kiest, bedenk dan dat je daar geen betere hoeven van krijgt (op een uitzondering na). De hoeven van je paard worden wel beschermd tegen afslijten, maar zullen niet sterker worden. Is het voor jouw paard toch nodig om hem op hoefijzers te zetten? Dan is het slim om je te ori├źnteren op de verschillende soorten hoefijzers. Zorg in ieder geval dat je een gediplomeerde hoefsmid hebt, die regelmatig een extra training volgt. Als je voor ijzers kiest, dan wil je geen hoefsmid die er maar wat in slaat en dan denkt van ‘Ik heb mijn geld weer binnen, de rest is jouw pakkie-an’. Zorg dat je een hoefsmid hebt die weet waar hij over praat en die je vragen kan beantwoorden.